Jak efektivně budovat disciplínu, sebekázeň a schopnost přijímat ztráty?

17.06.2015 09:14

Kdyby bylo na tuto otázku tak snadné odpovědět, nebyla by psychologie obchodování nejvíce diskutovanou a stále nejméně pochopenou částí komoditního a akciového obchodování. Přesto, obecně platí několik dobrých rad, které mohou hledání disciplíny, sebekázně a schopnosti přijímat ztráty trochu ulehčit.

1. Znát sám sebe

Každý člověk je individualita, jedinečný tvor s řadou vlastních chyb a předností. Pokud se člověk naučí znát sám sebe, dokáže si uvědomit své chyby i přednosti a přijmout je bez větších obav či výčitků, má solidní šanci zvládnout psychologickou stránku obchodování. Nebojte se požádat přátele, ať vám nastaví zrcadlo a pomohou poznat vaše já. Vše, co se o sobě dozvíte a co o sobě přijmete vám pomůže uvědomovat si své já, budovat vlastní individualitu, sebedůvěru a další schopnosti podstatné pro úspěšné obchodování.

2. Mít systém, kterému věříte a se kterým se ztotožňujete

Toto je pravděpodobně nejkritičtější moment každého obchodníka, moment, kvůli kterému jsme se rozhodli založit tuto internetovou stránku. V dnešním světě existuje desítky, ba spíše stovky systémů, které mohou pro jednoho fungovat a pro druhého nikoliv. Každý potenciální úspěšný obchodník by si měl vyzkoušet a pokusit se lépe poznat alespoň několik z nich, aby byl schopný vybrat si ten, který mu po všech stránkách vyhovuje; v jednoduché analogii je toto jako s hledáním ideálního partnera. Pečlivě tříbíte, promýšlíte každý aspekt, každou maličkost, která je vám buďto příjemná a dobře doplňuje a koresponduje s vaší povahou, nebo o které naopak víte, že jí s vaší povahou nikdy nesloučíte. Dejte si s hledáním a studováním obchodního systému (nebo-li strategie) skutečně patřičný kus práce. Nepodceňujte tento kritický moment. Vyzkoušejte klidně i více systémů (strategií) - klidně i najednou. Bude vám vyhovovat spíše agresivní intradenní strategie? Nebo dlouhodobý poziční strategie? Bude vám vyhovovat spíše systém, který produkuje mnoho malých zisků a méně ztrát, nebo systém, který produkuje spoustu malých ztrát a pár obrovských zisků? Pátrejte, sebevzdělávejte se, poznávejte. Proto je zde pro vás naše stránka. A nezapomeňte mít v hlavě neustále analogii s partnerem. Neboť tak, jak je ideální partner většinou na celý život (nebo alespoň na velkou část života), toto platí i o obchodním systému. Ještě jednou podotýkáme, že ideální systém není ten, který vždy jen vydělává a nikdy neztrácí, ale ten, se kterým se dobře cítíte a o kterém máte pocit, že dobře vyhovuje vaší povaze.

3. Papírový trénink

Pokud si vyberete systém (či více systémů) o kterém se domníváte, že by mohl padnout vaší povaze jako ulitý, je třeba tento systém nejprve řádně vyzkoušet. Obrovská výhoda komoditního a akciového obchodování je, že si můžete vše vyzkoušet na nečisto - jen s hypotetickými penězi. Dejte čas svému tréninku! Testujte svou strategii nanečisto tak dlouho, dokud jí po všech stránkách perfektně nepoznáte a dokud si nebudete zcela jisti, že skutečně naplnila vaše očekávání (a pokud ne, nebojte se vyzkoušet jinou strategii). Uvidíte, že až najdete skutečně vám padnoucí strategii, kterou si řádně otestujete a budete s výsledky spokojeni, budete mít daleko větší víru v tuto strategii a o to jednodušší bude pro vás přijímat ztráty.

4. Víra v pravděpodobnost

Naučte se více věřit v pravděpodobnosti. Klidně si i přečtete nějakou jednoduchou knihu o základních principech statistiky. Pokud dokážete silně věřit v pravděpodobnosti, budete se v komoditách či akciích cítit o poznání lépe. Ale pozor, všeho s mírou - rozhodně neberte statistiku jako dogma!

5. Obchodujte jen s vlastními penězi

Pokud uvažujete, že začnete obchodovat s půjčenými penězi, či penězi někoho jiného, již nyní považujte peníze za ztracené. Strach se ztráty bude příliš silný nepřítel ve vašem obchodování a tak budete dělat tolik chyb, že o peníze přijdete, ani nebudete vědět jak. Obchodujte jen s vlastními penězi, navíc s takovými, které si můžete dovolit ztratit.

6. Dejte si do pořádku osobní život

Pokud máte svůj osobní život bouřlivý a neklidný, pravděpodobně bude takové i vaše obchodování. Raději si svůj život co nejvíce dejte do pořádku a co nejvíce ho zklidněte - chcete-li vydělávat v trzích opravdové peníze. Úspěšné obchodování je ve skutečnosti velmi klidnou a nudnou záležitostí a zbytečné výkyvy a extrémy do obchodování v žádném případě nepatří.

7. Relaxujte, meditujte

Relaxovaný obchodník má šance být daleko uvolněnější ve svém obchodování a dokáže tak daleko lépe "splynout s trhy". Pokud budete relaxovaní, budete daleko lépe přijímat ztráty a daleko efektivněji exekuovat vaše vstupní signály. Pokud budete ve stresu, pravděpodobně se bude váš stres odrážet i v obchodování a budete dělat příliš mnoho ztrátových chyb.

8. Mějte alespoň ze začátku vedlejší příjem

Nespoléhejte na to, že vás bude obchodování hned od začátku živit. Pokud budete mít stále nějaký jistý, stabilní příjem, budete opět uvolněnější, nebudete mít potřebu trhy "tlačit" a vyrazit z nich za každou cenu nějaký ten dolar. Takové jednání většinou nikdy žádné zisky nepřináší.

9. Buďte raději skeptičtí, než optimističtí

Přehnané optimismus zničilo tisíce obchodníků. Optimismus do trhů nepatří. Buďte skeptičtí, budou se vám lépe snášet ztráty. Radujte se ze zisků, ale stále mějte na paměti, že další obchod může být ztrátový.