Proč obchodovat 2?

28.06.2014 10:59

Musíte pochopit zákonitosti trhu, vždyky jde nahoru nebo dolu, jde taky do strany.1. Trhy mají tendenci vracet se po čase do normálu

1. Trhy mají tendenci vracet se po čase do normálu
Když jdou akcie příliš daleko jedním směrem, vrací se zpět. Euforie a pesimismus mohou zatemnit lidem hlavu, snadno se nechají strhnout aktuální náladou a ztratí reálnou perspektivu. Po čase se ale vše vrací do normálu.


2. Přehnaný pohyb jedním směrem vede k přehnanému pohybu opačným směrem
Představte si trhy jako přivázané na gumě. Guma se nejen vrací zpět, ale čím více se natáhne jedním směrem, o to více se následně vychýlí opačným směrem. Nebo jak říká Pavel Kohout: „Bublinu střídá antibublina.“


3. Neexistuje „jiná doba“ – nadměrné pohyby nikdy nejsou trvalé
Ať už je poslední módní investiční hit jakýkoliv, časem se daný trh nebo sektor přehřeje a vrátí se k normálu, respektive přestřelí opačným směrem. Jak bude stoupat horečka, vždy budeme slyšet, že „dnes je jiná doba“. Ve skutečnosti se na trzích opakují stále stejné vzorce chování davu. Lidská povaha se nemění.


4. Exponenciálně rostoucí nebo padající trhy jdou obvykle dál, než si myslíte, ale následně nikdy nekorigují pohybem do strany
Bez ohledu na to, jak je trend žhavý, nečekejte, že se přehřátí vyrovná delším pohybem do strany. Zisky jsou realizovány prodejem a to časem nevyhnutelně vede k výrazné korekci.


5. Veřejnost nakupuje nejvíce na vrcholu a prodává nejvíce u dna
To je stará známá pravda. Proto může opačně smýšlející investor vydělat slušné peníze, když sleduje náladu na trhu a dovede dobře načasovat investici.


6. Strach a chamtivost jsou silnější než dlouhodobý asertivní přístup
Investor bývá sám sobě největším nepřítelem, speciálně pokud jde o emoce. Zisky nás dovedou zaslepit, vedou k přehnanému optimismu. Naopak ztráty vedou ke zklamání a iracionálnímu strachu.


7. Trhy jsou nejsilnější, když jsou široké, a podpořeny nějakým fundamentem ( zprávou ).


8. Medvědí trh má 3 fáze: prudký propad, odpovídající zpětný růst, fundamentální downtrend
Při obratu trendu z býčího na medvědí dochází zpravidla nejprve k náhlému a prudkému poklesu, který je zapříčiněn vybíráním zisků v kombinaci se špatnými zprávami. Následuje zpětná reakce ve snaze investorů využít levnějších cen k nákupům. Pak ovšem převládne fundamentálně pesimistická nálada.


9. Když se všichni experti shodují v předpovědích, stane se něco úplně jiného
Jak říká Sam Stovall, investiční stratég Standard&Poor ’ s: „Když jsou všichni optimisti, kdo ještě zbývá, aby začal nakupovat? A když jsou všichni pesimisti, kdo ještě nemá prodáno?“ Jít proti davu je velmi dobrá strategie, pokud jste trpěliví, v době optimistických trhů držíte hotovost a nakupujete v době největšího pesimismu.

Strategie obchodování forexu naruby.
10. Býčí trh je zábavnější než medvědí
Většina lidí hlavně v býčím trhu (růstový trend) vydělává, zatímco na medvědím trhu (klesající trend) prodělává. Takže býk je určitě mezi investory oblíbenější zvíře. Ale medvěd je pro ziskovost důležitější, protože zisky se generují při nákupech v době výprodejů. Jak vystihuje Warren Buffett: „Buďte bázlivý, když jsou ostatní nenasytní, a buďte nenasytní, když jsou ostatní plní strachu.“