Cena paliv v ČR? Hnus

10.07.2022 13:00

Cena paliv v ČR? Hnus

Všechny Vás zdravím a musím tak trochu reagovat ne ceny paliv u nás.  Nějak tomu asi nerozumím.

V televizi vystupují různí analytici a ti pořád tvrdí, jak to s tou cenou je. Samé rozbory atd.

Naši představitelé mluví o kontrolách marží, že jsou pořád v limitu, ale z jakého limitu to berou? Kde je stanovená cena normálu? To už nikdo neřekne, asi schválně. Tak se na to pojďme podívat jako spotřebitel.

Prodávající tvrdí, máme staré zásoby, proto tak vysoká cena. Tak jsem si monitoroval jednu z pump a hle, zásobami to teda není. Zdražovali i dvakrát za den a kamion s palivem nikde. Světe div, se pak přijel a cena opět šup nahoru. Evidentně tím to není, je to jen klasická výmluva pro lidi, co nesledují ceny komodit na burzách. Je to také povahou našich podnikatelů, bohužel okamžitě přenáší své náklady na spotřebitele, a to velmi rychle. No takhle nedoženeme západ nikdy.

Tak dál – cena ropy na trhu a cena USD vůči koruně. Tak teď jsem se totálně zasmál viz graf dole.

Cena ropy na světových trzích je totiž na nižší úrovni než v době krize v roce 2007–2008. Cena USD mírně vyšší než v onom roce, ovšem tenkrát byla cena paliva v průměru kolem 38 kč za litr max. Jak je tedy možné že při stejných cenách na trhu máme cenu skoro o deset korun více na litru?

Pak se všichni diví že je tu inflace jak brno a ČNB musí krotit, aby ne když jeden z nejdůležitějších vstupu je tak drahý. Naši představitelé snížení DPH? Další sranda, nic se nezměnilo akorát to nalilo do kapes pumpařům více peněz, a naopak se vlastně znovu paliva podražila.

A proč neuděláme, co ostatní státy? Na to si odpovězte sami. Proč se nic neděje přes Čepro? Opět si odpovězte sami. (Že by příjem do státního rozpočtu?) Ostatní zde podnikající firmy to udělali třeba ORL.. si snížil ceny u sebe v Polsku a zvedl u nás a jde to.

No mám na toto svůj názor. Toto se děje i s energiemi, kdyby se stát více snažil nemáme zde tak vysokou vstupní cenu nákladů, které se okamžitě promítají do cen a tím se zvyšují, tudíž by byla menší inflace a s tím i menší úroky z ČNB, neboť by nemusela nic krotit – viz Německo.

Můj názor je, že je to hnus. Který se dá změnit. Do detailu s tvorbou cen se zde nebudu rozepisovat, toto je jen hrubý náhled, ale myslím stačí. Pro rýpaly je to jen strohý pohled, samozřejmě je to na důsledný rozbor a ten se mi nechce psát. Stejně by to nikdo nečetl.

Grad ropy na měsíčním grafu

Cena dolaru vůči koruně měsíční graf